top of page
Zoeken
  • katalinpetz

Hoe vaak zeg je iets positiefs tegen jezelf?

De kracht van mantra en affirmatie. 


Patronen en gewoonten kun je veranderen met een mantra of positieve affirmatie.


Ik ben met een 40-daagse mantra challenge begonnen. Het is niet de eerste keer, ik doe het al jaren tijdens het periode voor kerst. Voor mij is dit een manier om naar binnen te keren, te verbinden en te veranderen. Ik vind het ook leuk, het roept een fijne energie in mij op en ik word er blij van. Een mantra is eigenlijk niets anders dan een positieve affirmatie. Dus een korte zin met een positieve betekenis, lading. En als je een positieve affirmatie elke dag herhaalt dan heeft dat zeker een positieve effect. Daarmee zijn we allemaal eens denk ik. 


Maar wat zegt de Yoga filosofie erover?


In de Kundalini Yoga traditie worden we uitgenodigd om een meditatie op zijn minst 40 dagen iedere dag te doen.

Waarom?

In de Yoga filosofie is er de uitdrukking: Je gewoonten bepalen wie je bent. De meeste problemen in je leven onstaan door je patronen, je gewoonten. Onze acties komen voort uit deze gewoonten. Door onze gewoonten kunnen we in vrede en geluk leven of heel veel pijn en ellende ervaren. Wanneer we onze gewoonten veranderen, kan alles om ons heen veranderen.

Een gewoonte is een onbewuste kettingreactie tussen je mind, het klierstelstel en het zenuwstelsel. Iedere meditatie in Kundalini Yoga transformeert ons op een specifieke manier. Als je permanent verandering aan wilt brengen in je gewoonten beoefen je de mantra iedere dag, gedurende een bepaalde periode. 

Als je 40 dagen elke dag achter elkaar oefenint, doorbreekt dit iedere negatief gewoonte patroon gerelateerd aan de mantra.


...Dus daarom 40 dagen lang. 

The mantra die ik gekozen heb is Ang Sang Wahe Guru. 

Ik chant deze mantra elke dag 11 minuten lang vanaf 13 november (nieuwe maan) tot 22 december (winterzonnewende). Er hoort ook een beweging bij om het effect te versterken. Er zijn verschillende uitvoeringen met mooie muziek op internet te vinden.


Doe je ook mee? 

Het is belangrijk dat je het met commitment, maar ook met plezier doet. Dus als je denkt 40 dagen is heel lang,  begin maar met 7 of 10 dagen en dan kijk je of je toch verder wilt gaan. Kijk wat het met je doet. Elke stap telt.


Misschien kies je eerder voor een positieve affirmatie voor jezelf in plaats van een mantra? Dat is natuurlijk ook prima. Het is belangrijk dat je iets kiest wat op dit moment bij jou past.  


Ik geef je wat voorbeelden voor een positieve affirmatie. Je mag ook je eigen versie van maken:

"Ik kies voor liefde"

"Ik kies voor vrede"

"Ik ben liefde"

"Ik ben vrede"

"Ik verdien overvloed"

"Ik zorg voor mij gezondheid"


Je mag jouw affirmatie een aantal keer per dag - bij voorkeur op vaste momenten - bewust tegen jezelf zeggen. 


Wat doet het met jou?


Ik ben benieuwd wat dit in beweging brengt in jou. Laat je het mij weten?

45 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ralph Smits
Ralph Smits
Dec 04, 2023

Interessant blog Katalin!

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page